Vezels en filamenten

Katoen vezel 100x vergroot

Om garens te maken zijn vezels nodig. Het uiterlijk van een vezel kun je omschrijven als een dunne haar van enkele centimeters. Er bestaan ook vezels die honderden meters of nog langer zijn. Deze lange vezels noemen worden filamenten genoemd. Wanneer je een filament in stukjes knipt, krijg je weer vezels. Dit noemen we versnijden. De grondstof bepaald de eigenschappen van de vezels.

Grondstofkeuze

Een bepaalde grondstof word gekozen voor kleren om verschillende redenen door een producent.

Belangrijkste redenen zijn:

  • Uiterlijk: het artikel moet een bepaalde uitstraling hebben
  • Gebruik: het artikel moet aan bepaalde gebruikseigenschappen voldoen, bijvoorbeeld vocht opnemen of vuur dovend zijn
  • Prijs: het bedrag wat uitgegeven mag worden voor het artikel

Grondstofkeuze op basis van het uiterlijk

Er zijn grondstoffen die een hele eigen uiterlijk hebben en die beïnvloeden het beeld van de stof. Doupion zijde is een glanzende stof met hier en daar een opvallende verdikking in het garen. In stofwinkels kun je dit soort stof tegenkomen met hetzelfde uiterlijk maar dan is deze bijvoorbeeld van een goedkopere grondstof en geïmiteerd garens gemaakt. De grondstoffen kunnen ook de tastbaarheid van de stof beïnvloeden, zacht of stug aanvoelen.

 

Grondstofkeuze op basis van het gebruik

De gebruikseigenschappen van een grondstof is erg belangrijk. Een regenjas moet je tegen vocht beschermen. Zo zijn er grondstoffen die vocht opnemen en ook sterk blijven onder deze omstandigheid. Maar er zijn dus ook grondstoffen die net zo goed vocht opnemen maar daardoor ook zwak van worden. Doordat we van grondstoffen weten waar ze wel en of niet tegen kunnen is het makkelijker te bepalen waar we ze voor kunnen gebruiken.

Grondstofkeuze op basis van prijs

Voor een doelgroep die meer geld te besteden heeft kun je duurdere stoffen voor uitkiezen. Je kunt altijd kiezen voor de ene stof die duurdere is, of voor een goedkopere.

Over Jia-ne Zhang

Student Fashion Textiles & Technologies

Plaats een reactie